Forsyningskædeproblemer kan forværres, da Kina indfører Covid-lockdowns
Forsyningskædeproblemer kan forværres, da Kina indfører Covid-lockdowns

Forsyningskædeproblemer kan forværres, da Kina indfører Covid-lockdowns

WASHINGTON – Virksomheder forbereder sig på endnu en runde af potentielt invaliderende forsyningskædeforstyrrelser, da Kina, der er hjemsted for omkring en tredjedel af den globale produktion, indfører omfattende lockdowns i et forsøg på at holde Omicron-varianten i skak.

Foranstaltningerne har allerede begrænset titusinder af mennesker til deres hjem i flere kinesiske byer og bidraget til en suspension af tilslutningsflyvninger gennem Hong Kong fra store dele af verden i den næste måned. Mindst 20 millioner mennesker, eller omkring 1,5 procent af Kinas befolkning, er låst, for det meste i byen Xi’an i det vestlige Kina og i Henan-provinsen i det nordlige centrale Kina.

Landets nul-tolerance-politik har gjort producenter – allerede på kant fra at bruge de sidste to år på at håndtere lammende forsyningskædeproblemer – bekymrede over endnu en runde af nedlukninger på kinesiske fabrikker og havne. Yderligere forstyrrelser i den globale forsyningskæde ville komme på et særligt belastende tidspunkt for virksomheder, som kæmper med stigende priser på råvarer og forsendelse sammen med forlængede leveringstider og mangel på arbejdstagere.

Kina brugte lockdowns, kontaktsporing og karantæner for at standse spredningen af ​​coronavirus for næsten to år siden efter dens første fremkomst i Wuhan. Disse taktikker har været yderst effektive, men den ekstreme overførbarhed af Omicron-varianten udgør den hidtil største test af Kinas system.

Indtil videre har virkningerne af nedlukningerne på kinesisk fabriksproduktion og -leverancer været begrænset. Fire af Kinas største havnebyer – Shanghai, Dalian, Tianjin og Shenzhen – har indført snævert målrettede lockdowns for at forsøge at kontrollere små udbrud af Omicron-varianten. Fra denne weekend havde disse byer ikke låst deres havne. stadig, Volkswagen og Toyota annoncerede i sidste uge, at de midlertidigt ville suspendere operationer i Tianjin på grund af lockdowns.

Analytikere advarer om, at mange industrier kan stå over for forstyrrelser i varestrømmen, da Kina forsøger at udrydde eventuelle coronavirus-infektioner forud for vinter-OL, som afholdes i Beijing i næste måned. På lørdag, Beijing embedsmænd rapporterede byens første tilfælde af Omicron-variantenhvilket fik myndighederne til at spærre den smittede persons bolig og arbejdsplads.

Hvis omfattende lockdowns bliver mere udbredt i Kina, kan deres virkninger på forsyningskæderne mærkes i hele USA. Store nye forstyrrelser kan sænke forbrugernes tillid og forværre inflationen, som allerede er på et 40 år højhvilket udgør udfordringer for Biden-administrationen og Federal Reserve.

“Vil kineserne være i stand til at kontrollere det eller ej, synes jeg er et virkelig vigtigt spørgsmål,” sagde Craig Allen, præsidenten for USA-Kina Business Council. “Hvis de bliver nødt til at begynde at lukke havnebyer, vil du have yderligere forsyningskædeforstyrrelser.”

Potentialet for tilbageslag kommer, ligesom mange virksomheder havde håbet, at de var ved at se en vis lempelse af de flaskehalse, der har tilstoppet globale forsyningskæder, siden pandemien begyndte.

Kombinationen af ​​intermitterende nedlukninger på fabrikker, havne og lagre rundt om i verden og amerikanske forbrugeres stigende efterspørgsel efter udenlandske varer har smidt det globale leveringssystem ud af skyggen. Transportomkostningerne er steget i vejret, og havne og varehuse har oplevet bunker af produkter, der venter på at blive sendt eller kørt andre steder hen, mens andre dele af forsyningskæden er hæmmet af mangel.

For feriesæsonen 2021, kunder stort set omgået disse udfordringer ved at bestille tidligt. Høje forsendelsespriser begyndte at lette efter juletravlheden, og nogle analytikere spekulerede i, at næste måneds månenytår, hvor mange kinesiske fabrikker vil stå i tomgang, kan være et øjeblik for havne, varehuse og vognmandsfirmaer til at indhente de tilbageholdte ordrer og tillade globale ordrer. forsyningskæder til at vende tilbage til normalen.

Men spredningen af ​​Omicron-varianten forhindrer håbet om en hurtig bedring og fremhæver ikke kun, hvor meget Amerika afhænger af kinesiske varer, men også hvor skrøbelig forsyningskæden forbliver i USA.

Amerikanske vognmandsvirksomheder og lagre, der i forvejen mangler arbejdskraft, mister flere af deres ansatte på grund af sygdom og karantæner. Vejrforstyrrelser fører til tomme hylder i amerikanske supermarkeder. Leveringstiderne for produkter afsendt fra kinesiske fabrikker til USA’s vestkyst er lige så lange som nogensinde – og strækker sig til rekordhøje 113 dage i begyndelsen af ​​januar, ifølge Flexport, et logistikfirma. Det var en stigning fra mindre end 50 dage i begyndelsen af ​​2019.

Biden-administrationen har iværksat en række tiltag for at forsøge at afhjælpe flaskehalse både i USA og i udlandet, herunder at afsætte $17 milliarder til at forbedre amerikanske havne som en del af den nye infrastrukturlov. Store amerikanske havne håndterer mere last end nogensinde før og arbejder gennem deres efterslæb af containere – delvist fordi havne har truet med yderligere gebyrer for containere, der sidder for længe i deres værfter.

Alligevel er disse større effektivitetsgevinster blevet underskåret af fortsatte problemer på andre stadier af forsyningskæden, bl.a. mangel på vognmænd og lagerarbejdere til at flytte varerne til deres endelige destination. Et skub for at få havnen i Los Angeles til at fungere 24/7som var omdrejningspunktet i Biden-administrationens bestræbelser på at løse forsyningskædeproblemer i efteråret, har stadig set få lastbiler dukke op til afhentning natten over, ifølge havneembedsmænd, og fragtskibe venter stadig i uger uden for vestkystens havne på deres tur til en køje at lægge til.

Vestkysthavne kan se yderligere forstyrrelser i år, da de genforhandler en arbejdskontrakt for mere end 22.000 havnearbejdere, der udløber den 1. juli. Tidligere forhandlinger førte til arbejdsnedgange og forsendelsesforsinkelser.

“Hvis du har fire lukkede døre at komme igennem, og en af ​​dem åbner sig, betyder det ikke nødvendigvis hurtig passage,” sagde Phil Levy, cheføkonom hos Flexport. “Vi skal ikke narre os selv, at hvis vores havne bliver 10 procent mere effektive, har vi løst hele problemet.”

Chris Netram, administrerende vicepræsident for skat og indenrigsøkonomisk politik hos National Association of Manufacturers, som repræsenterer 14.000 virksomheder, sagde, at amerikanske virksomheder havde set en række forsyningskædeproblemer siden begyndelsen af ​​pandemien.

“Lige nu er vi i slutningen af ​​en variant af disse udfordringer, porten snerrer,” sagde han og tilføjede, at kinesiske lockdowns kunne være “den næste smag af dette.”

Producenter holder nøje øje med, om flere fabrikker og havne i Kina kan blive tvunget til at lukke, hvis Omicron spreder sig i de kommende uger.

Hverken Xi’an eller Henan-provinsen, stedet for Kinas mest ekspansive nedlukninger, har en økonomi, der er stærkt afhængig af eksport, selvom Xi’an producerer nogle halvledere, herunder til Samsung og Micron Technology, såvel som komponenter til kommercielle fly.

Handel Jones, administrerende direktør for International Business Strategies, et chipkonsulentfirma, sagde, at indvirkningen på Samsung og Micron ville være begrænset, men han udtrykte bekymring over potentialet for bredere nedlukninger i byer som Tianjin eller Shanghai.

“Det, vi er bekymrede over nu, er, er Xi’an en skabelon for andre byer i Kina?” spurgte han. “Hvis de ikke kan kontrollere det inden for de næste to eller tre uger, så tror jeg, at du kan få en betydelig indflydelse på forsyningskæden. Lige nu er det en slags vendepunkt.”

Kinesiske myndigheder eksperimenterer med mere snævert målrettede nedlukninger. Et eksempel er i Shanghai, som torsdag meddelte, at de havde identificeret fem Covid-tilfælde i en mælketebutik, som var blevet besøgt af en kinesisk studerende, der for nylig var vendt tilbage fra USA. I stedet for at låse hele byen eller kvarteret, satte regeringen nødrestriktioner på selve butikken.

Tim Huxley, formanden for Mandarin Shipping, en Hong Kong-baseret containerrederi, sagde, at regler for social afstand, omfattende test og andre forholdsregler havde reduceret effektiviteten af ​​kinesiske havne en smule.

Men efter betydelige forstyrrelser under nedlukninger sidste år, har kinesiske dokker vist sig i stigende grad i stand til at fortsætte med at operere gennem kommunale nedlukninger. For at forhindre infektioner har de forhindret skibsbesætninger i at komme i land og har krævet, at nogle havnearbejdere skal bo i mange uger ad gangen på nærliggende sovesale i stedet for at tage hjem til deres familier om natten.

Kina planlægger lignende ordninger for at holde atleter og andre udlændinge fuldstændig adskilt fra sin befolkning under vinter-OL i næste måned. Beijings trafikmyndigheder har endda bedt beboerne om det hold dig væk fra eventuelle bilkollisioner involverer OL-deltagere, for at undgå smitte.

Sidste år førte terminallukninger i og omkring Ningbo og Shenzhen, henholdsvis verdens tredje- og fjerdestørste containerhavne målt i volumen, til overbelastning og forsinkelser og fik nogle skibe til at omdirigere til andre havne.

Men hvis det lykkes for coronavirus at komme ind i en stor havn igen, kan virkningerne hurtigt mærkes i USA. “Hvis en af ​​de store containerterminaler lukker ned,” sagde Huxley, “så tager det ikke lang tid, før der udvikles et stort efterslæb.”

Luftfragt kan også blive dyrere og sværere at opnå i de kommende uger, da Kina har aflyst snesevis af flyvninger for at slå ned på en anden potentiel smittebærer. Det kan især påvirke forbrugerelektronikvirksomheder, som har tendens til at sende varer af høj værdi med fly.

For amerikanske virksomheder betyder udsigten til yderligere forsyningskædeproblemer, at der kan være endnu en kamp for at sikre kinesisk fremstillede produkter forud for potentielle lukninger.

Lisa Williams, administrerende direktør for World of EPI, en virksomhed, der laver multikulturelle dukker, sagde, at forsyningskædeproblemerne lægger pres på virksomheder som hendes for at få produkter på hylderne hurtigere end nogensinde, hvor detailhandlere beder om varer til efteråret afsendes allerede i maj.

Dr. Williams, som var akademiker med speciale i logistik, før hun startede sit firma, sagde, at en stigning i prisen på olie og andre råmaterialer havde presset prisen op på de materialer, som hendes virksomhed bruger til at fremstille dukker, inklusive plasttilbehør, fibre til hår, stoffer til tøj og plastik til selve dukkerne. Hendes virksomhed har vendt sig til langt dyrere luftfragt for at få nogle forsendelser til USA hurtigere, hvilket yderligere skærer i virksomhedens marginer.

“Alt bliver rykket op, fordi alle forventer forsinkelsen med forsyningskæder,” sagde hun. “Så det komprimerer alt. Det komprimerer kreativiteten, det komprimerer den mængde tid, vi har til at gennemtænke innovationer, vi gerne vil lave.”

Ana Swanson rapporteret fra Washington, og Keith Bradsher fra Beijing.

Leave a Reply

Your email address will not be published.