Lær om de nyeste COVID-19-behandlinger og stoffer – UCHealth Today
Lær om de nyeste COVID-19-behandlinger og stoffer – UCHealth Today

Lær om de nyeste COVID-19-behandlinger og stoffer – UCHealth Today

Sygeplejerske Sandy Overhultz giver infusioner til to patienter på Poudre Valley Hospital, som blev testet positive for COVID-19. Foto af Kati Blocker for UCHealth.

COVID-19-infektioner stiger igen, så hvis du føler dig syg, er det vigtigt at blive testet så hurtigt som muligt.

Hvis du tester positiv og har underliggende medicinske problemer, der gør dig mere sårbar over for alvorlig sygdom – som at være 65 år eller ældre, at være gravid, overvægtig eller have et undertrykt immunsystem – bør du straks søge COVID-19-behandlinger.

Tilbage i begyndelsen af ​​pandemien havde læger få behandlinger for at hjælpe mennesker, der blev syge med COVID-19.

Men coronabehandling er nået langt siden begyndelsen af ​​2020, og råd fra læger er klart nu. Lider ikke derhjemme. Hvis du tester positiv for COVID-19, og du er i en højrisikogruppe, skal du ringe til din læge og få hjælp så hurtigt som muligt.

COVID-19-behandlinger til udsatte personer, der tester positivt

De nyeste COVID-19-behandlinger inkluderer monoklonale antistoffer som bebtelovimab og en intravenøs antiviral medicin, remdesivir. Begge fungerer godt mod de nyeste omicron-varianter og subvarianter, BA.2 og BA.1.1, og anses for at være ækvivalente med hensyn til effektivitet. Læger kan også ordinere antiviral medicin som paxlovid (også betragtet som lige så god som behandling som remdesivir og monoklonale antistofterapier) og molnupiravir (ikke helt så god som de andre, men stadig bedre end ingenting). Der er også en relativt ny medicin, der kan forhindre immunkompromitterede mennesker i at få COVID-19 i første omgang. Det hedder evusheld.

Selvfølgelig bør alle blive vaccineret og boostet mod COVID-19 for at mindske sandsynligheden for at blive syg i første omgang. Men efterhånden som immuniteter aftager, og varianter spredes, kan folk, der er vaccineret, blive syge. Hvis du er vaccineret og boostet, vil du sandsynligvis få et mildere tilfælde, hvis du får COVID-19. Alligevel er det klogt at være forberedt og kende til medicin, der kan hjælpe, hvis du bliver syg.

De nyeste COVID-19-behandlinger er så værdifulde, fordi de hjælper folk med at komme sig hurtigere. Det har de også vist sig at være yderst effektiv at forhindre hospitalsindlæggelser og dødsfald for mennesker med høj risiko for at lide et dårligt resultat, hvis de får COVID-19. Disse mennesker omfatter dem, der er ældre, immunkompromitterede, gravide og overvægtige.

“Det er utroligt,” infektionssygdomsspecialist Dr. Michelle Barron sagt om fremskridtene med at udvikle COVID-19-behandlinger så hurtigt. “Jeg sætter dette i samme område som vacciner.

“Jeg ville aldrig have forestillet mig, at vi ville have så mange terapier. Det viser bare, hvor langt vi kan gå, når vi har et fælles formål og et højt investeringsniveau i folkesundhed,” sagde Barron, der er UCHealths senior medicinske direktør for infektionsforebyggelse og -kontrol og en professor ved University of Colorado School of Medicine på den Anschutz Medical Campus.

Over 65 med COVID? Ring til din læge for behandlingsmuligheder

Barron opfordrer folk til ikke at vente med at bede om hjælp.

“Målet med disse lægemidler er at holde folk ude af hospitaler. Hvis du har disse risikofaktorer, er der en reel risiko for at blive syg,” sagde Barron.

»Enhver, der er i tvivl om, hvorvidt de kan kvalificere sig, bør tjekke med deres læge. Og vær ikke bekymret for, at du skal gemme COVID-19-behandlinger til mennesker, der kan være i højere risiko, fordi du faktisk kan være en af ​​disse mennesker,” sagde Barron.

Selvom du ikke føler dig alvorligt syg, når du først bliver smittet, kan din sygdom hurtigt forværres. Og dem, der bruger de nyeste behandlinger, skal tage dem tidligt i sygdomsforløbet.

“Tiden er nu,” sagde Barron. “På dette tidspunkt er forsyningerne af disse medikamenter, især de orale muligheder, gode. Du bør ikke føle dig skyldig for at tage disse medikamenter, hvis du er kvalificeret til at modtage dem. Ring til din læge med det samme, hvis du er blevet testet positiv for COVID-19. Det er hele pointen med disse medikamenter: at bruge dem til at holde folk ude af hospitaler.”

Barron hjælper med at besvare dine vigtigste spørgsmål om de nyeste COVID-19-behandlinger, og hvem der skal få dem.

Hvem bør få COVID-19-behandlinger?

Monoklonale antistoffer og antivirale lægemidler anbefales til personer, der tester positive for COVID-19, som er:

 • 65 eller ældre.
 • Overvægtig eller fede: med et BMI på 26 eller derover.
 • Håndtering af kræft, nyre-, lever-, lunge- eller seglcellesygdom.
 • Diagnosticeret med demens, diabetes, Downs syndrom, hjertesygdomme, HIV-infektioner, visse psykiske lidelser og tuberkulose.
 • Nuværende eller tidligere rygere.
 • Organtransplanterede modtagere.
 • Overlevende af slagtilfælde.
 • Håndtering af misbrugsforstyrrelser.

”Du kan selv slå kriterierne op eller ringe til din udbyder. Orale antivirale midler er bredt tilgængelige på apotekerne nu, sagde Barron.

Hvis du skulle vælge mellem monoklonal antistofinfusion versus intravenøs remdesivir eller et oralt antiviralt middel som paxlovid, hvilken ville du så vælge?

“Alle mulighederne er gode,” sagde Barron. “Kliniske undersøgelser har vist, at paxlovid, monoklonale antistoffer og intravenøs remdesivir er ækvivalente med hensyn til at holde individer ude af hospitalet. Beslutningen om, hvilken en din udbyder kan anbefale, afhænger af, hvilke muligheder der er tilgængelige, hvor du bor, og hvilken terapi der er lettest at få adgang til. Læger overvejer også, hvilke specifikke tilstande en person har, eller hvilken medicin de måske tager.”

Er der antivirale piller, der virker for at reducere sværhedsgraden af ​​en COVID-19-infektion?

Ja. Der er to receptpligtige lægemidler, som læger bruger i øjeblikket. Den ene er lavet af Pfizer og hedder paxlovid. Merck fremstillede den anden medicin, og den hedder molnupiravir. Begge lægemidler hjælper med at forhindre den virus, der forårsager COVID-19, i at sprede sig og er mest effektive, når de gives tidligt i sygdomsforløbet.

Hvad er paxlovid (en kombination af Nirmatrelvir og ritonavir) og hvornår virker det?

Paxlovid er en oral antiviral medicin. Patienterne får en recept fra deres læge og henter medicinen på et apotek. De tager derefter de antivirale piller i fem dage. Forsyningerne til paxlovid er forbedret i de seneste uger med flere lokale apoteker, der fører en forsyning. Det bliver distribueret gratis af den amerikanske føderale regering.

Hvor effektiv er paxlovid?

Ifølge lægemiddelproducenter, paxlovid reducerede risikoen for hospitalsindlæggelse og død med 89 %.

Er der bivirkninger?

Ja. Nogle mennesker klager over gastrointestinale bivirkninger som diarré. Men nogle mennesker, der bliver syge med COVID-19, får også gastrointestinale symptomer. Så det er svært at vide, om infektionen eller medicinen forårsager symptomerne, sagde Barron.

Hvor hurtigt skal jeg have paxlovid?

For at medicinen kan virke, skal patienterne modtage den inden for fem dage efter at have fået symptomer på COVID-19.

Hvad er molnupiravir (også kendt som Lagevrio)?

Molnupiravir er en anden type oral antiviral medicin. Det er et lægemiddel lavet af Merck. Effektiviteten har været lavere. Undersøgelser viste, at det forhindrede indlæggelse og død med omkring 40 %. Det bliver distribueret gratis af den amerikanske føderale regering.

Hvad er de mulige bivirkninger af molnupiravir?

De omfatter diarré, svimmelhed og kvalme.

Hvad er monoklonale antistoffer?

Monoklonale antistoffer er stoffer, som eksperter fremstiller i et laboratorium, der specifikt kan genkende og målrette den virus, der forårsager COVID-19. Disse syntetiske antistoffer begrænser virusets evne til at sprede sig i kroppen. Monoklonale antistoffer gør det muligt for mennesker at have en mildere sygdom og dermed reducere hospitalsindlæggelser og dødsfald.

Hvor hurtigt har patienter brug for at få monoklonale antistoffer?

Hvis du opfylder kriterierne, er det klogt at få monoklonale antistoffer så hurtigt som muligt efter at være testet positiv for COVID-19. De monoklonale antistoffer vil hjælpe patienterne, så længe de modtager dem inden for syv dage efter symptomdebut.

Hvad er bebtelovimab?

Bebtelovimab er den nyeste version af monoklonale antistoffer. Det er lavet af medicinalfirmaet Lilly. Det er effektivt til at bekæmpe de nyeste COVID-19-varianter og undervarianter. Læs mere om bebtelovimab.

Hvordan får jeg bebtelovimab?

Den amerikanske regering har brugt 720 millioner dollars på hundredtusindvis af doser af bebtelovimab, der bliver distribueret rundt i landet. For patienter er infusionen gratis (indtil videre). Hvis der opstår mangel, kan patienter eller forsikringsselskaber blive nødt til at betale regningen for monoklonale antistoffer. (Gennemgå oplysninger om tilmelding til monoklonale antistoffer gennem UCHealth.)

Hvor lang tid tager det at få en infusion af monoklonale antistoffer?

Patienter går til et lægecenter og får en IV. Sygeplejersker injicerer derefter en dosis bebtelovimab i en persons krop gennem en IV. Det tager kun et par minutter at modtage medicinen, men sygeplejersker observerer patienterne i mindst en time efter infusionen for at sikre, at patienten ikke får bivirkninger. Alt i alt kan en infusionsaftale tage omkring to timer.

Hvad er de mulige bivirkninger af bebtelovimab?

Bivirkninger eller allergier over for monoklonale antistoffer er sjældne og kan omfatte feber, åndedrætsbesvær, lavt iltniveau i dit blod, kulderystelser, træthed, hurtig eller langsom puls, ubehag i brystet, hvæsen, hævelse af læber, ansigt eller svælg, udslæt herunder nældefeber, kløe, muskelsmerter, svimmelhed, besvimelse og svedtendens.

Hvor mange doser bebtelovimab har en person brug for?

Patienterne får en enkelt dosis bebtelovimab.

Hvad er remdesivir (Veklury)?

Remdesivir er en antiviral medicin, som patienter får via IV-infusioner. Lægemiddelproducenten Gilead udviklede remdesivir, og Pfizer fremstiller det i USA. I begyndelsen brugte læger remdesivir til at behandle patienter, der var indlagt på grund af COVID-19. For nylig, undersøgelser har vist, at hvis patienter får remdesivir tidligt i deres sygdomsforløb, kan de undgå indlæggelse.

Hvor tidligt i infektionsforløbet skal en person få remdesivir?

Det er bedst at få behandlingerne så tidligt som muligt og inden for syv dage efter symptomdebut.

Hvor lang tid tager det at få en infusion af remdesivir?

Infusionstiden er kort, men du bliver nødt til at blive observeret i en periode efter infusionen, sagde Barron.

Hvad er de mulige bivirkninger af remdesivir?

Den mest almindelige bivirkning er kvalme. Sjældent kan du også få en allergisk reaktion eller også have en stigning i dine leverenzymer.

Hvor mange doser remdesivir har folk brug for?

Patienterne får tre på hinanden følgende infusioner.

Hvad er evusheld?

Det er en medicin til immunkompromitterede mennesker, der ikke har været i stand til at producere nok antistoffer efter at være blevet vaccineret, eller til personer, der ikke kan få en COVID-19-vaccination på grund af en allergi eller en allergisk reaktion på vaccinen. Evusheld, som er lavet af AstraZeneca, er et lægemiddel, som immunkompromitterede mennesker modtager for at forhindre dem i at få COVID-19.

Hvem skal modtage Evusheld?

 • Patienter, der har modtaget behandlinger inden for det sidste år, der udtømmer B-celler. Disse omfatter rituximab, ocrelizumab, ofatumumab og alemtuzumab.
 • Patienter, der får Bruton tyrosinkinasehæmmere.
 • Modtagere af kimæriske antigenreceptor-T-celler.
 • Patienter, der har taget immunsuppressiv medicin.
 • Patienter med hæmatologiske maligniteter, som er i aktiv terapi.
 • Lungetransplanterede modtagere.
 • Patienter, der har modtaget solide organtransplantationer inden for det seneste år.
 • Andre transplanterede patienter, der har at gøre med akut afstødning eller dem, der behandles med T- eller B-celle-nedbrydende midler.
 • Patienter med alvorlige kombinerede immundefekter
 • Patienter med ubehandlet HIV.

Hvor effektiv er evushold?

Folk, der modtog evusheld under kliniske forsøg var 77 % mindre sandsynlighed for at få COVID-19.

Hvor mange doser evusheld skal jeg få?

Indtil videre anbefaler læger, at personer, der har brug for evusheld, skal få en enkelt dosis.

Hvordan administreres evusheld?

“Det gives som to på hinanden følgende intramuskulære injektioner,” sagde Barron. “Du vil derefter blive observeret i op til en time efter administration.”

Hvad er bivirkningerne ved evusheld?

Du kan få en allergisk reaktion efter at have modtaget lægemidlet og kan også have lidt ømhed eller blå mærker på injektionsstedet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.