Nyheder på et øjeblik: Asiens COVID-19-stigning, smeltende vinterhavisen og ‘inflammatoriske’ arXiv-papirer | Videnskab

Nyheder på et øjeblik: Asiens COVID-19-stigning, smeltende vinterhavisen og ‘inflammatoriske’ arXiv-papirer | Videnskab

UDFORSKNING

Udholdenhed bevaret i Antarktis dybder

Mere end 100 år efter, at den blev knust af is og sank i Weddellhavet Udholdenhed, Antarktis opdagelsesrejsende Ernest Shackletons berømte skib, blev opdaget i sidste uge i næsten uberørt tilstand. Søgte med en undervandsrobot i 2 uger midt i havisen øst for den antarktiske halvø, Endurance22-holdet, finansieret af en anonym donor, fik endelig øje på det 44 meter lange skib siddende oprejst på den 3000 meter dybe havbund. Den blev fundet kun 6 kilometer fra dens sidst kendte placering. En besætning af anemoner, havsprøjter og svampe har taget ansvaret for skibet. I de kolde dybder skånede mikrober skibets træ; knækkede master og styrhjulet blev bevaret. Holdet vil ikke røre skibet, som er beskyttet af Antarktis-traktaten, men vil scanne dets rester. På trods af Shackletons undladelse af at lande på Antarktis, endsige krydse det, er han forblevet en æret skikkelse inden for polarudforskning for sit lederskab i at redde hele sin besætning efter ødelæggelsen af ​​hans skib i 1915.

PANDEMI

Østasien ser COVID-19 eksplodere

Kinas “nul COVID”-politik står over for sin største udfordring efter en hurtig stigning i sager forårsaget af Omicron-varianten, der har tvunget myndighederne til at tage drakoniske kontrolforanstaltninger. Indenlandsk erhvervede COVID-19-infektioner steg fra 175 den 7. marts til 3507 den 14. marts. Asymptomatiske infektioner, som Kina sporer separat, steg også. Regeringen har sat 37 millioner mennesker i den sydlige by Shenzhen og den nordøstlige provins Jilin under lockdown-ordrer, hvor mange andre steder står over for rejser og andre restriktioner. Folkesundhedseksperter bekymrer sig om, at stigningerne kan overvælde landets hedesystem, som det allerede har gjort i Hong Kong. Sydkorea og Vietnam, som formåede at holde antallet af tilfælde meget lavt i de første 2 år af pandemien, har også set eksplosioner på grund af Omicron, hvor Sydkorea nu rapporterer mere end 300.000 tilfælde dagligt og Vietnam mere end 200.000. Mange europæiske lande, der for nylig har lempet eller opgivet kontrolforanstaltninger, registrerer også COVID-19-rebounds, med tocifrede procentvise stigninger i infektioner i løbet af de sidste 2 uger.

BIOTEKNOLOGI

Grisehjertemodtager dør

David Bennett, som i januar blev den første person, der modtog en hjertetransplantation fra en gensplejset gris, døde den 8. marts, meddelte læger fra University of Maryland School of Medicine i sidste uge. Bennett, som havde fremskreden hjertesvigt og ikke var berettiget til en menneskelig hjertetransplantation, modtog et hjerte fra en gris skabt af biotekfirmaet Revivicor. Organet var blevet gensplejset for at reducere afstødning fra det menneskelige immunsystem og forhindre hjertet i at vokse ud af en persons bryst. Ingen dødsårsag blev umiddelbart frigivet, men Maryland-holdet, der udførte transplantationen, sagde i en erklæring, at organet “fungerede meget godt i flere uger uden tegn på afstødning.”

Dødsforskel

Estimeret overdødelighed fra COVID-19 i denne regionalt forskelligartede stikprøve på 10 lande tegner sig for næsten halvdelen af ​​det nye estimat af de samlede overskydende dødsfald, der kan tilskrives sygdommen.

LAND ANMELDT EStimeret OVERSKUD ANMELDT/OVERSKUD
Indien 489.000 4.070.000 8,33
USA 824.000 1.130.000 1,37
Rusland 651.000 1.070.000 1,64
Mexico 418.000 798.000 1,91
Egypten 21.800 265.000 12.19
Italien 137.000 259.000 1,89
Etiopien 6940 208.000 30
Japan 18.400 111.000 6.02
Usbekistan 1480 69.100 46,51
Kina 4820 17.900 3,71
Globalt i alt 5.940.000 18.200.000 3,07
H. WANG ET AL., LANCETENHTTPS://DOI.ORG/10.1016/S0140-6736(21)02796-3 (2022)
FOLKESUNDHED

Pandemidødsfald undertælles

COVID-19 tog mere end 18 millioner liv ved udgangen af ​​2021, cirka tre gange så mange som det officielt rapporterede vejafgift, ifølge et kontroversielt nyt skøn. Adskillige tidligere undersøgelser viste, at tal fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO) i høj grad undervurderer dødsfald, men den nye, offentliggjort i The Lancet sidste uge, er den første peer-reviewede undersøgelse af perioden frem til december 2021. Forskere fra Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) analyserede tal fra 74 lande og territorier for at estimere overdødelighed – dødsfald, der overstiger de forventede af andre årsager. Indiens officielle tal udelader 3,5 millioner COVID-19-dødsfald, den største kløft mellem rapporterede og estimerede. Men Egypten og flere andre lande i Afrika med mindre befolkninger har større forhold mellem anslåede og rapporterede dødsfald. IHME-analysen er blevet kritiseret for at overvurdere overskydende COVID-19-dødsfald, især i nogle højere indkomstlande. WHO planlægger at frigive sine egne reviderede estimater i løbet af de næste par uger.

FORLAGSVIRKSOMHED

arXiv trækker ‘inflammatoriske’ papirer

Administratorer af arXiv, en preprint-server, der bruges af mange fysikere, har for nylig fjernet eller nægtet at poste adskillige papirer fra modsatte sider af en debat om påstande om superledning ved stuetemperatur, idet de siger, at deres manuskripter indeholder inflammatorisk indhold og uprofessionelt sprog. Sidste måned forbød arXiv også en af ​​forfatterne, Jorge Hirsch, en teoretisk fysiker ved University of California, San Diego, fra at sende papirer i 6 måneder. Han kalder forbuddet “meget uretfærdigt”; nogle andre fysikere anklagede arXiv for at undertrykke videnskaben. Men serverens administratorer hævder, at beslutningen ikke handlede om forskningens fordele. Frivillige moderatorer afviser kun omkring 1 % af arXivs anslåede 15.000 månedlige indsendelser. arXiv, der blev lanceret i 1989, er gået i luften til at være vært for mere end 2 millioner fortryk og er blevet et vigtigt kommunikations-hub for fysikere og andre videnskabsmænd til at diskutere nye resultater, før de sendes til peer-reviewede tidsskrifter.

katastrofer

Australske universiteter tåler klimaforandringerne

oversvømmede drivhuse
LEE HICKEY

Rekordregn på Australiens østkyst ødelagde i sidste uge snesevis af forskningsprojekter i drivhuse ved University of Queensland (UQ) – en frisk påmindelse om de risici, som klimaændringer udgør for landets akademiske faciliteter. Nogle områder fik næsten 1 meter regn på en uge, hvilket fik landet til at erklære sin første nationale undtagelsestilstand. UQs drivhuse (ovenfor) oversvømmede også i 2011; de blev genopbygget på det samme sted, fordi administratorer troede, at oversvømmelsen var en begivenhed, der en gang i et århundrede, siger UQ plantebioteknolog Ian Godwin. Denne gang har universitetsadministratorer indikeret, at drivhusene vil blive flyttet til højere terræn eller bygget på pæle. I december 2019 og januar 2020 aflyste universiteter i Sydney og Canberra undervisning, efter at bygninger blev oversvømmet med bushbrandrøg.

FOLKESUNDHED

Sveriges pandemichef forlader

Den kontroversielle chefepidemiolog ved Sveriges Folkesundhedsagentur har trukket sig for at blive konsulent for Verdenssundhedsorganisationen (WHO), med fokus på pandemiske vaccinationer. Anders Tegnell, den uforglemmelige stemme fra Sveriges for det meste laissez-faire tilgang til COVID-19, har mange fans i og uden for landet – inklusive et par stykker, der fik tatoveret ansigtet på deres arm eller ben. Men det svar, han førte, blev kritiseret af to officielle kommissioner i Sverige, især på grund af landets høje dødstal tidligt i pandemien. Den 9. marts meddelte sundhedsstyrelsen, at Tegnell ville forlade en komité, der skal hjælpe med at koordinere vaccinationsindsatsen af ​​WHO, UNICEF og Gavi, Vaccine Alliancen, et offentlig-privat partnerskab, der støtter podninger i lavindkomstlande.

VIDENSKABLIG FEJL

Plagiat falder forskningschef

Vicekansleren for forskning ved University of North Carolina, Chapel Hill, fratrådte denne stilling i sidste uge, efter at en føderal tilsynsmyndighed fandt ud af, at han inkluderede plagieret materiale i en ansøgning om tilskud til kræftforskning. Terry Magnuson havde haft posten, som fører tilsyn med undersøgelser af forskningsfejl på campus, siden 2016. Det plagierede materiale involverede beskrivelser af metodologi og andet indhold fra online virksomhedsvejledninger og et offentliggjort papir. I en erklæring til sine kolleger forklarede Magnuson, at “fejlen” opstod, fordi han placerede teksten i forslaget som en pladsholder og, distraheret af sine administrative pligter, undlod at revidere eller kreditere den. “Jeg håber, at denne oplevelse tjener som et lærebart øjeblik for os alle,” skrev han. Han forbliver professor i genetik, og hans arbejde finansieret af US Public Health Service vil være underlagt tilsyn indtil januar 2024.

KLIMA FORANDRING

Flerårig havis forsvinder hurtigt

mennesker, der står på smeltende is
Et forskerhold fra amerikansk kystvagt genvinder et forsyningsfald midt i smeltet arktisk havis i juli 2011.NASA/KATHRYN HANSEN

Som et andet tegn på den globale opvarmnings effekt, Arktis har mistet en tredjedel af sit vinterhavisens volumen i de sidste 20 år, inklusive en stor mængde af den tykke, “flerårige” is, der overlever sommersmeltning, har en undersøgelse fundet. Selvom havisens faldende udbredelse let kan observeres, er måling af dens tykkelse vanskeligere og kræver sondering fra rummet med lasere eller radar. Det nye arbejde kombinerede en 3-årig rekord for istykkelse fra NASAs ICESat-2 satellit med ældre satellitmål; faldet i volumen var især drevet af en erstatning af flerårig is med sæsonbestemt is, som dannes om vinteren og smelter den følgende sommer, rapporterede forskere i sidste uge i Geofysiske forskningsbreve. Klimaforandringerne opvarmer Arktis fire gange hurtigere end resten af ​​verden, og de fleste klimaforskere forventer, at regionen vil være fri for sommeris i 2050, hvis ikke før.

TRE SPØRGSMÅL

Sekvensering af Afrikas rigdom

For at hjælpe med at beskytte sit hjemlands biodiversitet og støtte dets landbrug grundlagde den nigerianske biokemiker ThankGod Echezona Ebenezer og kolleger i 2021 Africa BioGenome Project (AfricaBP). Dets bredere mål: sekvenser hver plante, dyr og andre eukaryoter hjemmehørende på kontinentet, anslået til mere end 100.000 arter. Indsatsen omfatter nu 109 afrikanske videnskabsmænd og 22 afrikanske organisationer, der repræsenterer alle fem regioner i Den Afrikanske Union. I en kommentar i denne uge Natur, Ebenezer opfordrer donorer og regeringer, i Afrika og udenfor, til at forpligte 1 milliard dollars over det næste årti til AfricaBP. (En længere version af interviewet er kl https://scim.ag/AfricaBP.)

Q: Hvorfor lave dette projekt?

EN: Da jeg startede min ph.d., søgte jeg i databaser efter bioinformatik og genomer af planter og dyr i Afrika – der var ikke meget der. Jeg var interesseret i, hvordan fisk tilpasser sig miljøforhold ved hjælp af parasitter. jeg kom forbi Bostrychus africanusen fisk, der hovedsageligt findes i Vestafrika, der er vært for en nematodeparasit, Raphidascaroides africanus. Jeg tjekkede sekvensdatabaser, og der fandtes begrænset information. Det blev tydeligt for mig, at afrikanske arter er forsømt af det globale genomiske samfund.

Q: Hvordan planlægger du at gøre det?

EN: Vi sigter mod at sikre, at mindst 80 % eller mere af sekventeringen sker på kontinentet af afrikanske videnskabsmænd gennem vores program. Selvom de vil blive støttet af videnskabsmænd fra det globale nord, bør de spille en ledende rolle, fordi det kun er ved at gøre det, at de vil være i stand til at gøre det på egen hånd i fremtiden. … For Human Genome Project var der ingen Afrika involvering – hvad dette betød, er kontinentet tabt.

Q: Hvad er nogle af udfordringerne?

EN: I øjeblikket har få afrikanske institutioner stillinger for bioinformatik og genomikere. Hvor de gør, er de ikke permanente. … [But] Jeg ser fremtiden som lys. Jeg har haft så stor interesse fra studerende fra kontinentet. Der er et enormt buy-in fra videnskabsmænd i den tidlige karriere til etablerede videnskabsmænd og regeringsembedsmænd.

LANDBRUG

Nyt hjem for tropisk genbank

Verdens største depot for frø og væv af bønner, kassava og tropisk fodergræs har et nyt hjem. I denne uge dedikerede International Center for Tropical Agriculture and Bioversity International en $17 millioner facilitet, Future Seeds, i Palmira, Colombia, med et nyt genomiklaboratorium og 30 % mere lagerplads end sin forgænger der. Samlingen indeholder i øjeblikket næsten 67.000 eksemplarer. Planteavlere i mange lande har brugt dem til at skabe bedre ydende og klimabestandige afgrøder.

Leave a Reply

Your email address will not be published.